FYNE Audio relatief jong Schots luidspreker merk.

geplaatst in: Uncategorized | 0

Kom met ons meeluisteren naar de FYNE AUDIO F 502 en zijn grotere broer F 502 SP luidspreker.

Moeten wij dit mooie Schotse merk opnemen in onze collectie ? Het kon niet anders dat dit ook gebeurde !

Na een langzame verandering bij het Schotse merk Tannoy waren we in een keer getuige van de geboorte van Fyne Audio.                                         

Een korte uitleg. Het begon allemaal toen Guy R. Fountain bijna honderd jaar geleden een luidsprekerfirma oprichtte. Deze firma, die furore maakte tijdens de oorlogsjaren met de productie van PA systemen en de Dual Concentric coaxiale luidspreker heeft ontworpen is wereldbekend geworden onder de naam Tannoy. Sterker nog; a tannoy is in het Engels synoniem voor publieksluidspreker.

Meer dan negentig jaar heeft dit bedrijf luidsprekers gemaakt die een aantal zaken zeer hoog in het vaandel had staan. Eerlijk van klank, robuust van ontwerp, klassiek van smaak. Zoals zo vaak het geval is bij merken die sterk willen groeien, bleven overnames niet uit en werd er eigenlijk al vanaf 2002 aan de ziel van het bedrijf gemord. Toen is er iets speciaals gebeurd, het gehele management smeedde plannen om helemaal opnieuw te beginnen en zichzelf opnieuw uit te vinden. Sterker nog, toen alles klaar was voor de transitie stond de zoon, Michael Fountain, op de barricades om ‘zijn’ team in te leiden. De goede man was toen al bijna 100, maar nog levendig genoeg om het nieuwe merk te introduceren: Fyne Audio. Trouw gezworen aan hun erfenis, hebben ze met hetzelfde team dat verantwoordelijk is geweest voor de successen van weleer drie complete lijnen van Fyne Audio luidsprekers weten te creëren.

Met de IsoFlare puntbron weergever, een doorontwikkeling van de Dual-Concentric tweeter-in-woofer constructie, voor een zeer mooi stereobeeld.

Voor de lage tonen weergave het BassTrax Tractix difuser. Deze technologie zorgt voor het vermijden van reflecties van het laag, waardoor plaatsing veel minder kritisch wordt.

En FineFlute. Dit is een technische doorbraak in conustechnologie, de moentage van de surround aan de conus, met extreem lage vervorming tot gevolg en die zorgt voor een zeer lineaire weergave.

Dan is het een leuke bijkomstigheid dat deze technieken beginnen bij een eerste speaker van € 349,00 per stuk.